Karya AKRAB

Berikut adalah karya sumbangan ahli AKRAB untuk perkongsian bersama:

Encik Abu Guru Kami – Satu Refleksi

Oleh Ahmad Salwan Abdul Wahab dan Mohd Zaidi Abdullah

Kami berdua menerima amanah dengan hati terbuka daripada pihak pengurusan organisasi untuk membantu Encik Abu. Misi utama kali ini adalah memberi khidmat bimbingan dan nasihat kepada  Encik Abu, seorang staf kumpulan sokongan yang berprestasi rendah. Beliau juga telah diletakkkan dalam kategori pemerhatian Dasar Pemisah (Exit Policy) yang mungkin menyebabkan masa depan kerjaya di organisasi terjejas.

Sebagai ahli AKRAB yang baharu, kami juga insan biasa. Kami sedar, ikhtiar untuk menambah ilmu sebagai ahli AKRAB sudah pun dilalui, kursus demi kursus kami telah hadiri. Meskipun begitu, kami perlu sedar bahawa kami tidak sepatutnya berbangga dan rasa hebat dengan ilmu dan pengalaman yang sedikit itu. Hakikatnya, kami perlu tetap berpaut kuat dengan Dia yang memegang hati hamba-Nya, bukan pada ilmu dan pengalaman kami semata-mata. Ringkasnya, pengharapan secara total harus diserahkan kepada Dia Yang Maha Kuasa dan kami hanya menyempurnakan usaha.

Jauh di sudut hati, awal-awal lagi kami pastikan agar kami meluruskan niat melakukan semuanya ini semata-mata kerana Allah SWT. Siapakah lagi yang mentakdirkan kami untuk berada dalam situasi ini jika bukan Allah SWT Yang Maha Bijaksana merencanakan segala sesuatu. Inilah ‘hadiah’ yang kami terima. Syukur pada-Mu Ya Allah. Semoga perkara ini menjadi ladang amal kami.

Kami memohon kepada Yang Maha Kuasa agar kami diberikan kekuatan dan ilham untuk membantu Encik Abu. Kami berdoa agar lisan dan perbuatan kami sentiasa dibimbing semasa sesi perjumpaan bersama Encik Abu. Kami tidak tahu apa reaksi Encik Abu nanti. Hati kami berserah kepada Yang Maha Kuasa.

Setiap kali pertemuan, tiga kali semuanya,

kami mulakan dengan bismillah.

Setiap kali sesi bimbingan, berbekalkan dengan sedikit ilmu coaching, kami cuba sedaya upaya membantu Encik Abu berfikir sedalam-dalamnya apa matlamat akhir yang beliau inginkan. Encik Abu kongsikan bahawa matlamat utama beliau adalah untuk keluar daripada kategori pemerhatian Dasar Pemisah (Exit Policy). Syukur, inilah langkah pertama yang Encik Abu telah lakukan. Pada kami, kemampuan beliau untuk menentukan sendiri matlamat utama sebegini, adalah satu kejayaan kepada diri beliau sendiri.

Dari situ, kami cuba membimbing Encik Abu agar dapat mengenal pasti pula apa realiti semasa yang beliau hadapi. Realiti inilah yang mungkin memberi kesan yang kurang baik sehinggakan prestasi perkhidmatan beliau tidak memberangsangkan. Berpandukan teknik-teknik menyoal yang dipelajari, akhirnya Encik Abu dengan sendiri menyenaraikan faktor-faktor yang menyebabkan beliau tidak dapat memberikan prestasi perkhidmatan yang baik. Nah, satu lagi kejayaan kepada Encik Abu sendiri.

Matlamat dan realiti sudah ditemui, apa pula selepas ini?

Selanjutnya, kami meneruskan pertanyaan kepada Encik Abu sama ada beliau benar-benar memahami matlamat dan realiti yang dikongsi? Kami ulangi pertanyaan ini untuk memastikan beliau benar-benar faham. Bukan hanya sekadar lisan yang menuturkan, namun ia sepatutnya datang dari hati yang terdalam.

Beliau mampu mengulangi perkara ini dengan jelas. Ya, itu tandanya beliau memahaminya.

Maka jika benar bagai dikata, kami menyambung lagi seraya bertanya, sekiranya beliau serius, apa langkah-langkah pilihan yang beliau boleh lakukan. Ringkasnya, apakah pelan tindakan yang boleh beliau lakukan. Ternyata, beliau ada jawapannya kerana beliau memahami apa sebenarnya yang sedang dihadapi.

Hakikatnya kami hanyalah bertindak sebagai pendorong dan pembakar semangat. Yang paling penting, Encik Abu perlu dibimbing untuk menentukan apa yang beliau mahukan buat dirinya sendiri.

Akhir sekali, kami berusaha membawa perbincangan bersama Encik Abu ke satu kesimpulan. Pada tahap ini, kami meminta beliau memikirkan pilihan mana yang terbaik yang boleh beliau lakukan. Beliau dibantu untuk menentukan sendiri keutamaan daripada setiap pilihan langkah yang beliau senaraikan. Setiap pilihan pasti ada kesannya yang tersendiri. Beliau juga dibimbing bagi menentukan garis masa untuk beliau ambil tindakan yang telah disenaraikan.

Sekiranya kami mendapati pelan tindakan yang bakal diambil tidak begitu mantap, kami akan mengajukan beberapa soalan lanjut agar Encik Abu sendiri menyedari akan hal ini. Hakikatnya, sebagai susulan, beliau sendiri akan menentukan langkah terbaik sekiranya ada ruang untuk diperbaiki.

Begitulah yang berlaku pada setiap kali pertemuan. Kami sedaya upaya akan membantu Encik Abu melihat semula apa yang telah beliau persetujui khususnya dari aspek tindakan dan tempoh masa yang beliau tetapkan sendiri. Satu perkara yang sangat kami puji ialah sikap Encik Abu yang akan menulis secara terperinci apa yang dibincangkan di dalam diari. Kerap kali juga beliau berkongsi apa yang dicatatkan di dalam diarinya kepada kami. Syukur, inilah petanda beliau semakin mempercayai kami.

Itulah serba sedikit pengalaman kami bersama Encik Abu. Kami juga berempati dengan keadaan beliau yang kini mengalami masalah kesihatan. Kami doakan agar beliau segera sembuh. Kami juga mendoakan proses yang sedang beliau lalui ini tidak memberi kesan yang kurang baik pada kesihatan beliau.

Kami telah berusaha. Selanjutnya, Encik Abu perlu benar-benar komited dengan apa yang telah dipersetujui. Selebihnya kami berserah kepada Allah SWT.

Proses di atas kami kongsikan sebagai perkongsian pengalaman semata-mata bersama rakan-rakan AKRAB. Jauh sekali daripada ingin menunjukkan bahawa kami telah memberikan contoh terbaik. Perkongsian ini hanyalah bertujuan sebagai proses pembelajaran bersama-sama. Kami juga perlu belajar dan belajar lagi daripada rakan-rakan lain.

Pendekatan membantu melalui model G.R.O.W yang kami aplikasikan adalah antara alternatif yang boleh digunakan semasa proses membantu. Pendekatan yang sering digunakan dalam sesi coaching ini kami sesuaikan penggunaan semasa sesi bersama Encik Abu.

Tujuannya adalah untuk membantu beliau memaksimakan

daya fikir seteruskan menyerlahkan potensi diri secara terancang bagi mencapai matlamat yang diharapkan.

Ringkasnya proses ini diharapkan dapat memudahkan pihak yang dibantu menjadi ‘celik akal’ bagi menangani apa jua isu secara bijaksana.

Semasa proses membantu, pada permulaannya kami memaklumkan bahawa beberapa siri soalan akan diajukan kepada beliau. Ia bertujuan agar kami lebih memahami situasi yang dihadapi seterusnya berusaha membantu beliau. Tidak dinafikan ada jua ketikanya Encik Abu agak kurang selesa dengan beberapa soalan ‘cepu emas’ yang diajukan kepada beliau.

Berikut dikongsikan beberapa maklumat penting yang diperolehi mengikut tahap-tahap soalan yang diajukan berdasarkan Model GROW :

  GoalBeliau ingin keluar daripada tempoh pemerhatian Dasar Pemisah memandangkan beliau perlu memastikan kelangsungan pendapatan bagi melunaskan hutang semasa.  
  RealityBeliau jelas dengan skop tugas yang diberikan namun beliau mengakui beliau tidak mempunyai pengetahuan dan kemahiran khusus bagi sebahagian daripada tugas tersebut.  
    OptionBeliau menyatakan terdapat beberapa pilihan tindakan yang boleh lakukan dalam masa terdekat bagi memastikan usaha beliau mencapai matlamat utama iaitu keluar daripada tempoh pemerhatian Dasar Pemisah tercapai. Walau bagaimanapun, berdasarkan keutamaan, beliau memilih untuk memberi fokus kepada persiapan melaksanakan projek A.  
    Way forwardBeliau menyatakan bahawa beliau diberi masa oleh penyelia untuk mendapatkan maklumat yang diperlukan sebagai persediaan melaksanakan projek A. Dalam hal ini, beliau telah mengenal pasti dan akan membuat rujukan kepada sumber maklumat yang boleh membantu beliau menjayakan projek tersebut. Sumber-sumber tersebut adalah seperti modul terdahulu, YouTube dan pakar dalaman di pejabat beliau. Beliau juga menetapkan tarikh akhir perkara ini perlu dilakukan.  

Pada sesi yang awal, kesudian Encik Abu untuk berbincang seterusnya berkongsi maklumat berdasarkan model GROW adalah satu situasi yang sangat positif dari perspektif kami, meskipun proses pengenalan dan penerokaan pada peringkat awal adalah agak mencabar. Pada peringkat awal semasa pertemuan pertama, respon yang diberikan adalah sangat ringkas, hanya berbentuk satu atau dua perkataan sahaja. Beliau juga agak kurang selesa apabila diajukan pertanyaan yang tiada kaitan dengan kerja beliau.

Pada sesi yang terakhir, Encik Abu menunjukkan perubahan yang ketara sekali. Beliau lebih banyak bercakap dan berasa selesa untuk berkongsi dengan kami sama ada aspek kerja mahu pun peribadi. Hasil daripada pertemuan yang dijalankan, kami yakin bahawa Encik Abu adalah seorang staf yang boleh diharapkan, mahu bekerja, bertanggungjawab dan bukan seorang pemalas.

Kami merasakan bahawa Encik Abu merupakan seorang staf yang boleh bekerja sendiri namun memerlukan bimbingan atau panduan khusus daripada penyelia dalam melaksanakan tugasan di samping pemantauan dari masa ke masa. Beliau boleh melaksanakan tugasan dengan baik jika beliau fokus dengan tugasan yang diberi. Kami yakin dan percaya yang beliau boleh keluar daripada tempoh pemerhatian Dasar Pemisah.

Hasil perbincangan daripada setiap sesi bimbingan dicatatkan dalam Buku Log Pemantauan Akrab Care.

Itulah serba sedikit pengalaman kami ‘belajar’ daripada Encik Abu.

10 refleksi ringkas :

1) Mulakan segala sesuatu yang baik dengan lafaz bismillah.

2) Luruskan niat semata-mata mencari redha Allah SWT, bukan pujian manusia.

3) Sempurnakan ikhtiar – usaha untuk tambah ilmu, dan gunakan kaedah yang difikirkan terbaik.

4) Elakkan berbangga dengan ilmu dan pengalaman yang ada. Sedikit sahaja yang kita ada.

5) Berdoa, untuk dia dan kita. Gantungkan pengharapan secara sepenuhnya hanya kepada Dia Yang Maha Kuasa.

6) Setelah berusaha, serahkan segalanya kepada Dia Yang Maha Bijaksana. Barulah lapang dada. Redha dengan ketentuan-Nya.

7) Pandanglah insan lain dengan pandangan kasih sayang, barulah lahir rasa ingin membantu yang tinggi.

8) Bayangkan jika insan yang memerlukan bantuan itu ialah ahli keluarga kita sendiri. Pasti kita akan cuba membantu dengan sepenuh hati.

9) Hari ini hari Encik Abu. Esok mungkin hari kita, dalam situasi dan bentuk yang lain pula. Semoga Allah SWT menerima apa yang kita lakukan sebagai ibadah di sisi-Nya.

10) Terima segala sesuatu yang ditakdirkan dengan hati terbuka. Pasti ada hikmah yang tersurat dan tersirat di sebaliknya. Tanpa Encik Abu, kami tidak akan menukilkan pengalaman ini untuk dikongsi.

Encik Abu guru kami.