Posted in Berita

Konvensyen AKRAB Ke 2 Meriah

Konvensyen AKRAB Kebangsaan kali ke 2 Tahun 2011 anjuran bersama Bahagian Pengurusan Psikologi (BPPs) Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Majlis AKRAB Kebangsaan (MAK) telah diadakan pada hari Isnin, 5 Disember 2011 bertempat di Dewan Seri Siantan, Kompleks Perbadanan Putrajaya. Seramai lebih 1100 orang ahli AKRAB dari seluruh negara telah menghadiri konvensyen pada kali ini. YBhg. Dato’ Dr. Ismail bin Alias, Timbalan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (Operasi) – TKPPA(O)  telah sudi menyempurnakan majlis perasmian dan menyampaikan watikah pelantikan kepada  jawatankuasa MAK dan pengerusi AKRAB dari seluruh agensi.  Konvensyen pada kali ini juga menjadi lebih bermakna kerana  “Buku Panduan dan Konsep MAK” terbitan BPPs telah dilancarkan oleh YBhg Dato TKPPA(O). Buku ini boleh dijadikan sebagai panduan   menguruskan organisasi dan aktiviti MAK.

Bertemakan “AKRAB Menjana Transformasi Minda Positif Perkhidmatan Awam”, sebanyak dua kertas kerja  telah di bentangkan iaitu “Pelaksanaan Buddy System Dalam Perkhidmatan Awam” oleh Dr. Aris Kasan (Pengarah BPPs) dan “Transformasi Minda AKRAB” oleh  Dr. Ruziati binti Mior Ahmad Ariffin (Timb. Pengarah BPPs). Manakala Encik Pauzan bin  Ahmar (Pengerusi AKRAB  JPA) selaku penerima Anugerah AKRAB Utama 2010 dan Encik Faiz Ramzi bin Sutarji  mewakili  SME Corp. (penerima anugerah AKRAB Gemilang 2010) pula telah berkongsi pengalaman masing-masing yang sangat bermanfaat kepada para peserta.

Pada sesi petang pula “MAK Talk Circle” telah diadakan. Dr. Aris bin Kasan, Tn. Hj. Abdul Latif bin Ibrahim (Pengerusi MAK) serta Encik Pauzan bin  Ahmar (Timb. Pengerusi) telah turut menjayakan sesi ini. Encik Mohd Afendi Ya (Setiausaha MAK) telah bertindak selaku moderator. Para peserta telah terlibat aktif di dalam sesi soal jawab dan mengemukakan pelbagai pandangan serta  idea mereka  bagi memajukan lagi organisasi AKRAB.  Gerai jualan buku dan pameran berkaitan aktiviti AKRAB yang dibuka di bahagian hadapan dewan turut berjaya menarik perhatian peserta yang hadir.  Tahniah kepada semua pihak yang telah menjayakan konvensyen pada kali ini.  – MyAkrab.

Advertisements

Author:

Blog Rasmi Majlis AKRAB Kebangsaan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s