Posted in Motivasi, Tips

Elak daripada membaca fikiran orang

Selamat kembali bertugas saya ucapkan kepada rakan-rakan AKRAB. Rasanya dah lama benar blog ini tidak di kemaskini. Almaklum sajalah, selepas cuti beraya, ada pelbagai program yang perlu dilaksanakan sama ada yang rasmi dan yang tidak rasmi. Program jamuan hari raya boleh dikatakan hampir setiap hujung minggu.

Saya percaya ahli-ahli AKRAB juga terlibat aktif dalam program-program di agensi masing-masing. Kehadiran ahli AKRAB perlu dirasai oleh rakan-rakan di persekitaran kita. Bukannya untuk menjadi glamour, tetapi sekurang-kurangnya kehadiran kita sedikit sebanyak dapat membantu atau memberikan semangat kepada  rakan-rakan sejawat. Pada kali ini saya akan menyambung tip ke 8 dari “10 Tip Memudahkan Pergaulan” tulisan Ahmad Amri Zainal Adnan di dalam buku “Rahsia Personaliti Unggul”,  yang telah dibincangkan sebelum ini.

Tip berikutnya ialah “Elak daripada Membaca Fikiran Orang”. Satu Pepatah Inggeris yang terkenal berbunyi, “Don’t judge a book by it’s cover”. Maknanya jangan menilai seseorang hanya daripada tanggapan pertama. Selalunya, kita akan melabel dan meletakkan ‘warna’ pada seseorang pada pandangan pertama tanpa mengenalinya terlebih dahulu. Kita melakukan perkara ini dengan melihat rupa fizikal atau tingkah laku seseorang. Apabila kita melabel orang lain, kita seolah-olah membaca fikirannya.

Kita menganggap kita tahu apa dorongan dia melakukan sesuatu dan apa matlamat dia melakukan demikian. Tanpa bersoal panjang, kita menganggap kita tahu segala-galanya tentangnya. Namun, apabila berinteraksi, semuanya bagai tidak kena. Sama juga halnya dengan kita. Apabila orang lain menganggap kita itu dan ini, kita juga melenting dan kata orang itu tidak faham diri kita. Dalam hal ini, baru kita faham bahawa orang lain juga tidak dapat baca fikiran kita !.

Author:

Blog Rasmi Majlis AKRAB Kebangsaan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s